top of page
Search
  • Writer's picturegoghzoli32

A szociális média használata a tanításban - Egy hetes Erasmus+ tanfolyam Firenzében

A Hamvas Béla Gimnázium „„Sodrásban” – az iskolai motiváció kiterjesztése a Hamvas Béla Gimnáziumban” című Erasmus+ programja keretében a „Social media in the classroom” című tanfolyamon vettem részt Firenzében.

A kurzust összesen nyolcan látogattuk: két lengyel óvónő, egy lengyel középiskolai tanár, egy német technikumban oktató, egy észt és egy szlovák általános iskolában tanító pedagógus valamint egy spanyol felnőttképzésben dolgozó tanár. A résztvevők szakjait illetően is változatos volt a kép, ketten voltunk nyelvtanárok, ezenkívül történelem, irodalom, matematika és műszaki tárgyakat tanító kollégák voltak a csoportban.


A csoport trénere Layla Dari, az olasz Europass Teacher Academy előadója fiatalos lendülettel változatos, jó hangulatú, gyakorlatias foglalkozásokat tartott. Az egy hétre tervezett tananyagot páros és csoportmunkával dolgoztuk fel. A kurzus témája szerint a főhangsúly a szociális médián volt, főleg gyakorlati vonatkozásban. Megismertünk és kipróbáltunk több applikációt, alkalmazást, melyek a tanítási folyamatba kiválóan beépíthetők. Ezáltal a tanulási, tanítási folyamat során a tanulók motiválhatók, támogathatók az önálló tanulásban, illetve ösztönözhetők a kooperációra. Megismerhettünk és kipróbálhattunk olyan alkalmazásokat, melyek a feladatközpontú, illetve a projekt alapú tanulási folyamatba beilleszthetők.


Az egy hét alatt lehetőség volt a résztvevőkkel tapasztalatcserére az online oktatást illetően. Tanulságos és érdekes volt hallani, hogy az egyes országokban, hogy működött az online oktatás a pandémia idején.


A tanulás mellett Firenzét és Toszkánát is megismerhettem. A képzőintézmény két kulturális programot szervezett a résztvevőknek. Szervezett városnézés keretében ismerkedhettünk meg Firenze híres épületeivel, emlékműveivel, a város történelmével, kultúrájával. Az idegenvezető több érdekes városi legendával, történettel gazdagította a programot. Szombaton a résztvevőknek egy napos buszos kirándulást szerveztek Toszkánában (Pisa, Siena, Chianti).


A tanfolyam és a szervezett programok mellett lehetőségem volt Firenze további nevezetességeinek megismerésére. Ellátogattam az Uffizi Képtárba és a Dómba (Santa Maria del Fiore). A szép időben csodálatos kilátás nyílt a városra a Piazzale Michelangelo kilátóhelyről. A mindennapos séta Firenze szűk utcáiban, a régi épületek között visszarepített a történelemben, minden szegletet áthat az olasz kultúra és művészet, az egész város egy élő műalkotás.


Mivel a kiutazásom saját autóval szerveztem meg, a szabadidőmben lehetőségem volt Toszkánát közelebbről is megismerni, jártam Pisában és Sienában. A szőlő és olajfa birtokok között kanyargó utakon olyan táj tárult elém, mint a képeslapokon.

Az egy hét után élménnyekkel gazdagodva érkeztem haza. A tanfolyamon elsajátított ismereteimet fel tudom használni nyelvtanári munkám során, illetve a mesterprogramom megvalósításában is. Olyan új tanulási gyakorlatokat és tanítási módszereket próbálhattam ki és fejleszthettem, amelyek hozzájárulnak szakterületemhez kapcsolódó ismereteim bővüléséhez. Emellett javult angol nyelvtudásom, fejlődött digitális kompetenciám, kulturális tudatosságom és kifejezőkészségem.


A tartalmasan eltöltött idő után élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodva tértem haza. A megszerzett tudást, ismereteket mind a diákjaimmal, mind a kollégáimmal megosztom.

Végül szeretném megköszönni az Erasmus+ pályázat szervezőinek és a Hamvas Béla Gimnázium intézményvezetőjének, hogy lehetőségem volt a programban való részvételre.

Bán Ildikó

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page