top of page
Search
  • Writer's picturegoghzoli32

Német nyelvi kurzus Bécsben

Felvetődika kérdés, hogy miért vállakozik egy nem éppen fiatal intézményvezető egy bécsi német nyelvi újra kezdő kutzusra?

Az alapvető cél a német nyelvű kommunikációs kompetenciáim fejlesztése volt, melyre kiváló lehetőséget adott az anyanyelvi környezet, a kiscsoportos foglalkozások. A két hetes kurzus fő célja a hatékony nyelvtanulás biztosítása. Ezt szolgálták a nyelvtani gyakorlatok,

az írásbeli, szóbeli feladatok, az egyéni és a team-munka, a sokszínű pedagógiai módszerek

alkalmazása. A német nyelv minél jobb elsajátítása mellett a két hét lehetővé tette az osztrák kultúra még jobb megismerését, a történelmi emlékek felelevenítését.


Egy kevésbé ismert nyelv elsajátítása mindig új kihívás, mely számomra nagy motivációt és szellemi feltöltődést jelentett. Szívesen vállaltam azt, hogy ismét beüljek a fiataok közé az iskolapadba és velük együtt vizsgadolgozatokkal adjak számot az adott héten tanultakról.

Motivált az a német nyelv elsajátítása, az osztrák kulturális értékek iránti tisztelet, a közös történelmi múlt.


Fontosnak tartom mindezt a gimnázium német emelt szintű oktatása miatt is, hiszen az ideérkező tanulók egy része német nemzetiségi iskolákból, sváb családokból jön.


Az ERASMUS+ jóvoltából, a Tempus Alapítvány segítségével, a Tankerület engedélyével, odaadó koordinátori támogatással létre is jött a két hetes német tanfolyam az ActiLingua Academy nyelviskolában. Egy újrakezdő csopotba szerttem volna kerülni. Így találtam magam csupa huszonéves, külföldi fiatal Bécsben tanuló egyetemista között egy német nyelvtanfolyamon. Ők már hónapok óta tanultak együtt. A tanárnőnk is a diákokkal hasonló korú lehetett.


Aktívan és kezdeményező módon vettem részt a tanfolyam óráin mindenféle munkaformában. Szellemi felüdülést jelentett a módszertani sokszínűség, a kommunikáció centrikus oktatás, nyelvhelyességre törekvés. Előtérbe került a nyevtan fontossága, a szókincsfejlesztésre való törekvés, a hallott szöveg értése. Az írásbeli feladatok és a számonkérés sem maradtak el. Kétszer írtunk vizsgadolgozatot a két hét alatt.


Főként németül kommunikáltunk, de egy- egy nyelvtani résznél nagy segítséget jelentett az angol nyelvű magyarázat. Biztosabbá váltak eddigi német nyelvi ismereteim, bővült a szókincsem.


A tanárnőnk nagy hangsúlyt fektetett a szabályos nyelvtani kommunikációra. Sikerült bemutatnom a családomat, az iskolámat, Magyarországot a csoporttársaimnak. A vizsgafeladataimat sikerrel megoldottam, nagyon sok élménnyel gazdagodtam. Inspirációt kaptam a német nyelv további tanulásához.


A délelőtti tanórák és a házi feladatok mellett maradt még idő a város nevezetességeinek bejárására is. Eljutottam ismét akedvenc helyeimre.

A német nyelv oktatása kiemelt feladat az oroszlányi Hamvas Béla Gimnáziumban. A német kulturális értékek nagy hangsúlyt kapnak. Sok diákunk érkezik német nemzetiségi általános iskolából. Így nagy hasznát veszem a német nyelvtanfolyamon szerzett ismereteknek. Remélem tudom közvetíteni a kollégák és a diákok felé a német nyelv tanulásának, tudásának fontosságát.


Nagyon hasznosnak, sikeresnek tartom az ERASMUS+ által nyújtott idegennyelv tanulási és

pedagógus továbbképzési lehetőségeket. Mint intézményvezető biztatom a kollégáimat hogy

vállalkozzanak külföldi tanulmányutakra. Remélem a jövőben is lesznek ilyen lehetőségek és

ambiciózus tanárok. Az öt fős kis csapatunk reméljük, hogy bővülni fog a jövőben.


Köszönöm az iskolai koordinátorunk, Szamper Aranka és az őt leginkább segítő Hezler Edit kolléganő munkáját. Így már a harmadik alkalommal zárul sikeresen az ERASMUS+ projekt a gimnáziumunkban! Köszönöm az ERASMUS+ és a Tempus Alapítvány szakmai, pedagógiai fejlődésünkhöz nyújtott támogatását!

Dr. Radványiné Varga Andrea

intézményvezető

3 views0 comments
bottom of page