top of page
Search
  • Writer's picturegoghzoli32

Európai interkulturális csereprogramok projektmenedzsmentje

A német nyelvű kurzus címe a "Projektmanagement für interkulturelle Austauschprojekte in Europa" volt,melyen 30 résztvevő Németország különböző tartományaiból, Ausztriából, Belgiumból, Szlovákiából és Magyarországról vett részt. Ez lehetőséget nyújtott a nemzetközi tapasztalatcserére, új kapcsolatok teremtésére, jövőbeli közös projektek megalapozására.

A helyszín megfelelő volt: Heraklion központjában a szállást is biztosító egyik szállodában.

A tanfolyam során megtanulhattuk, hogyan kell felépíteni egy projektet a kezdetektől a beszámolóig. Megismerhettünk jó példákat is. A tanfolyam szervezői lehetőséget nyújtottak az egyéni tanácsadásra is.


Minden nap interkulturális gyakorlattal kezdődött, ezek megmozgattak mindenkit és megteremtették a jó hangulatot. A tanfolyam minden napja értékeléssel végződött.


Két alkalommal került sor szervezett délutáni kulturális programra: Knossosba látogattunk, valamint városnézésre is sor került. Egy alkalommal pedig múzeumlátogatásra is lehetőség adódott.


A nagy létszámra való tekintettel kétszer is volt jó hangulatú nemzetközi est, ahol a résztvevők országukat, tartományukat, azok sajátosságait mutatták be. Ezen kívül a csoporttagok a kurzus idején kívül önkéntesen közös sportolást, kirándulást, múzeumlátogatást, egyéb kötetlen programot is szerveztek.


Mindezek, a napközben csoportokban és párokban zajló munka, a délutáni és esti közös programok, a közös étkezések is hozzájárultak a jó csoportkohézió kialakulásához.

A résztvevők maguk is bemutattak iskolájukban zajló sikeres programokat.

Hangsúlyosan foglalkoztunk School Education Gateway és az eTwinning-nyújtotta lehetőségekkel - ezeket a fórumok használatában jártas résztvevők mutatták be a többi résztvevőnek.


A kurzus anyagát az első napon füzet formájú fénymásolatban kaptuk meg, sajnos elektronikusan - bár erre igényünket jeleztük - nem.

Összefoglalva elmondható, hogy a krétai kurzus elérte célját:

  • a kurzusleírásban olvasható tartalmakon túl kapcsolati tőkém nőtt, a megismert kurzusrésztvevőkkel továbbra is tartom a szakmai kapcsolatot

  • Megismertem az európai oktatási trendeket, más országok oktatási –nevelési rendszerét, jó gyakorlatát.

  • Lehetőségem nyílt arra, hogy gimnáziumunkat, eredményeinket, módszertani fejlesztéseinket bemutassam a tanfolyamok többi résztvevőjének.

  • A szabadidős programok segítségével, a csodás környezetben feltöltődtem és új lendületet kaptam.

  • Idegen nyelvi kompetenciám, különösen a témában a szakszókincsem nagyon sokat fejlődött. Szociális és kulturális kompetenciám is javult.

Végül megköszönöm a „Sodrásban” - az iskolai motiváció kiterjesztése a Hamvas Béla Gimnáziumban című ERASMUS+ projekt szervezőinek és a Hamvas Béla Gimnáziumnak, hogy lehetővé tették számomra ezt az utat.

Hezler Edit

2 views0 comments
bottom of page