top of page
Search
  • Writer's picturegoghzoli32

Mediterrán diéta Tropeában

Updated: Jul 9, 2020

2019 októberében 5 napot töltöttem Tropeában az "Italian cooking and Unesco mediterranean diet: an interactive experience!" című továbbképzésen. Kémia szakos tanárként az utazásom célja az volt, hogy olyan új információkat kapjak, amelyeket a kémia órákon tudok hasznosítani. Szeretném a tanulóimnak megmutatni, hogy a konyha tulajdonképpen nem más, mint egy kémia laboratórium. Ezzel közelebb hozhatom számukra a tantárgyat. A legújabb szakmai ismeretek megszerzéséhez szükséges angol nyelvi tudásom is szeretném szinten tartani.

Tropea egy kisváros Dél-Olaszországban, Calabria tartományban. A várost a legendák szerint Herkules alapította, amikor Hispániából hazafelé tartva itt szállt partra és beleszeretett a gyönyörű környezetbe, ami itt fogadta.

Ennek megfelelően a továbbképzés egy kulturális városnézéssel kezdődött. Megismertük Tropea történetét, láttuk azt, hogy az évszázadok során mennyi külső hatás érte. Ez nagymértékben meghatározta, hogy az itt élők életét a természetes adottságok mellett milyen más tényezők befolyásolták, illetve befolyásolják a mai napig. A kirándulás jó alkalmat adott arra, hogy megismerjük a kurzuson résztvevőket is.

A továbbképzést Alessandro Gariano vezette, aki az Enjoy Italy cég egyszemélyes képviselője és trénere. Mivel a trénig hetében több továbbképzés is volt, ezért mindenkinek külön időbeosztása volt. Bizonyos programok közösek voltak, más programokon csak az adott kurzusra jelentkezők vettek részt. Elsőre furcsának tűnt ez az olasz embereknek teljesen természetes beosztás, de hamar ráéreztünk erre a lebonyolításra és fel tudtuk venni a ritmust.

A városnézés mellett közös program volt minden kurzuson résztvevő bemutatkozása. Előzetes feladatnak kaptuk, hogy készüljünk a lakóhelyünk, iskolánk bemutatásával. Az előre elkészített ppt-ket egy közös Google Drive felületre kellett feltölteni, majd a kurzuson ennek segítségével szóban is bemutatkoztunk. A csoport összetétele nagyon sokszínű volt, Európa különböző szegletéből jöttünk össze. Így volt csoporttársam Szlovákiából, Spanyolországból, Németországból, Svédországból és Finnországból is. Érdekes volt megismerni, hogy mennyi féle különböző iskolából és oktatási rendszerből érkeztünk. A svéd kollégák például egy olyan iskolából érkeztek, ahol a kallódó, az utcán csellengő, drogozó gyerekeknek próbálnak alternatívát nyújtani. Az egyik spanyol kolléganő Svédország mellett, egy szigeten tanít bevándorlókat angol nyelvre, hogy megkönnyítse az integrációjukat. Ezek a kollégák - bár nagyon nehéz munkát végeznek -  mindezt láthatólag szívvel-lélekkel teszik.

Érdekes volt megismerni a finn iskolarendszert is. A tanárnők egy általános iskolában tanítanak, de azt gondolom, hogy az általuk elmondottak minden iskolatípusra adaptálhatók.

A legtöbb hasonlóság a német, a szlovák és a magyar rendszer között volt. Nyilván a földrajzi közelség is magyarázza, de nagyon hamar rájöttünk arra, hogy a munkánk során nagyon sok hasonló kihívással és problémával szembesülünk. Ilyen például a szöveges értékelés: a német kolléga fogalmazta meg, hogy náluk a szülők sokszor kérdezik meg az értékeléseket olvasva, hogy akkor ez az értékelés hányast jelent. Ezek nagyon fontos és meghatározó élményeim voltak a tanfolyam során.

A közös foglalkozásoknak köszönhetően komplexebb tudásra tettem szert, megismerhettem más országok oktatási rendszerét. Ez nagyon fontos tapasztalat volt a számomra.

Természetesen a továbbképzés legnagyobb részét a konyhai gyakorlatok tették ki, melyek során olyan ismereteket szereztem, amelyekkel a kémia óráimat színesebbé, élvezetesebbé tudom tenni. Megismertem a dél-olasz konyha jellegzetességeit, a használt fűszereket. Tanulságos volt számomra, hogy az olasz konyha más, mint amilyennek itthon ismerjük.

Három ételt készítettünk el a rendelkezésre álló idő alatt. Az első a calabriai carbonara volt. Ez lényegesen különbözik az általunk ismert carbonaratól. Dél-Olaszországban tejszínt egyáltalán nem használnak a meleg miatt, cukkíni, gomba és a környéken nagy mennyiségben termesztett lilahagyma került a tésztára.

A második étel a töltött padlizsán volt. Ennek az ételnek az elkészítése során a darált hús mellett szintén felhasználtuk a cukkínit és a lilahagymát.

Végül egy hagyományos calabriai ételt, a calabriai esküvői tésztát készítettük el. Ez egy hagyományos ünnepi fogás, amit az esküvőkön tálalnak fel. Talán nem volt véletlen a választás, hiszen a kurzus után egy héttel volt Alessandro esküvője.

A főzések előtt megismerkedtünk a mediterrán diéta jellegzetességeivel, az egészséges táplálkozás piramisával. Maga a mediterrán diéta nem csak a táplálkozást jelenti, hanem a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, halászattal, illetve azok feldolgozásával és tartósításával kapcsolatos ismereteket és hagyományokat is.

A mediterrán térségben nagy szerepe van az együttes étkezésnek, amely a kulturális identitás része. A mediterrán étrendhez hozzá tartozik a vendéglátás, a kultúrák közötti párbeszéd és a sokszínűség tiszteletben tartása is.

A mediterrán diéta 7 ország: Ciprus, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Marokkó és Portugália közös erőfeszítésének köszönhetően 2013-ban felkerült az UNESCO kulturális örökségének listájára.

Úgy gondolom, hogy a továbbképzést teljes egészében beváltotta az előzetes elvárásaimat.

A mobilitás során szerzett tapasztalataimat a tanórákon tudom kamatoztatni. Egy ökoiskola kémia tanáraként fontosnak tartom, hogy ne csak a szigorúan vett tananyagot tanítsam diákjaimnak, hanem az aktuális tananyag mindennapi élettel és más tantárgyakkal történő kapcsolódásait is megmutassam nekik, példával szolgáljak az egészséges életmódot illetően. Erre adott sok jó ötletet a kurzus. A tanórákon be tudom mutatni, a konyhában, mint kémiai laboratóriumban lejátszódó folyamatokat. A párolás, sütés folyamata, a mediterrán diéta több témakörnél is megjelenhet: pl. sav-bázis reakciók, redoxireakciók, alkoholok, zsírok olajok, szénhidrátok, fehérjék, stb. tanítása során.

Gőgh Zoltán

18 views0 comments
bottom of page